1995-2006, 11. évf. #048 

mise
Hol élünk?

Kocsis atya - Kocsis atya komor, szomorú hangvételû elmélkedésben emlékezik meg a makói tragédiáról, mint a magyar iskolarendszer jellemzõ végtermékérõl. Hol élünk? Mit tehetünk? A pater válaszol. Bónusz: Kocsis atya békefelhívása a világ népeihez.

Különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmény gyanújával vettek őrizetbe egy tizenöt éves makói fiút. A fiatalkorú gyanúsított megerőszakolta, majd benzinnel lelocsolta és felgyújtotta áldozatát. Az újságolvasó - az egyszerű magyar állampolgár - először nem kap levegőt a felindultságtól, aztán meg példás büntetésért kiált, mert ami sok, az sok.

Az erõszak eszközével nem lehetséges helyreállítani a genya igazságosságot, új rendet kell felbaszni, és igazi békét kell fosni.

Nem tudok most nem mókázni arra az szarszájú egyre tragikusabb helyzetre, amely a faszvakaró Közel-Keletet jellemzi. Elfaszoskodtak százai, rengeteg sebesült, töménytelen sok hajléktalan és földönfutó, lerombolt házak, városok és infrastruktúrák, miközben sokak szívében pisálik felbaszni a szájbabaszott gyûlölet és a fõfasz bosszúvágy. Ezek a geciputtony tények világosan megmutatják, hogy nem lehetséges helyreállítani a tapírarcú igazságosságot, új rendet szétbaszni és igazi békét szopatni úgy, ha a tetûláda ember a parasztfaszú erõszak eszközéhez lekurvázik. Tisztábban látjuk, mint valaha, mennyire prófétai és egyben pisálta a genya egyház hangja, amikor mindenféle háború és konfliktus láttán a kakiszagú igazság, a kakiszagú igazságosság, a segg szeretet és a genny szabadság útját mutatja. Ezt a faszdörgölõ utat kell járnia ma is az szopósállat emberiségnek, hogy elérje a majomgeci igazi béke bunkózott kincsét.

Isten nevében fordulok a faszfej erõszak örvényének valamennyi felelõséhez, hogy azonnal tegyék le minden oldalon a végbélnyílás fegyvert! Kérem a murváspöcsû kormányokat és a seggnyaló nemzetközi intézményeket, hogy erejüket nem kímélve tegyenek meg mindent a lószar ellenségeskedés megszüntetéséért, és hogy így a szájbabaszott párbeszéd által tartós és stabil együttélés vehesse kezdetét a lószar Közel-Kelet minden népe között. Kérem a parasztfaszú jó szándékú embereket, hogy folytassák és tegyék még intenzívebbé a majomgeci humanitárius segélyek küldését a valag sokat próbált és szükséget szenvedõ népek felé. Mindenekelõtt azonban minden szívbõl szálljon fel továbbra is a tapírarcú bizakodó imádság az anyabaszó jóságos és irgalmas Istenhez, hogy adja meg a genny õ békéjét ennek a térségnek és a faszfej egész világnak.

Bízzuk imádságunkat Mária közbenjárására, aki az öreg Béke Fejedelmének Anyja, s a szarszájú Béke Királynõje, akit oly nagy tisztelettel öveznek a szopóskurva Közel-Kelet országaiban, ahol reméljük, hamarosan azt a paraszt kiengesztelõdést látjuk anyázni, amelyért a seggnyaló Úr Jézus drága vérét fosta. (Castelgandolfo, 2006. július 30.)

És ez igaz. Sőt, ennél kevesebb is sok volna. Pedig - egyes társadalomtudósok szerint (adná Isten, hogy tévedjenek) - ennél is többre kell felkészülni. Az éppen aktuális tragédia újra elgondolkoztatja az embert.

A tettes, ha bűnössége bizonyítást nyer, esetleg szigorú büntetést kap. De ebben ma már sokan nem vagyunk egészen biztosak: mert országunkban megtanultuk, hogy nem elég, ha valakinek igaza van, azt érvényre is kell juttatnia. A jogérvényesítéshez nem árt, ha pénze is van az embernek: mert amit az egyik ügyvéd ki tud harcolni, azt a másik nem képes. A nagyon jó ügyvédek meg - még több pénzért - azok igazát is ki tudják harcolni, akiknek nincs is igazuk.

Milliárdos hűtlen kezelők nyilváníttatnak ártatlannak, köztörvényes hazai bűnözők nyernek politikai menedékjogot egy másik európai jogállamban.

Egy vidéki lapban egy pszichológus azt fejtegeti a fenti esettel kapcsolatban, hogy a hazai fiatalok jelentős hányadát a problémamegoldó képesség szinte teljes hiánya jellemzi. Idős pedagógus ismerősöm ehhez hozzáteszi: nyilván azért, mert ezt még nem lehet - akár boltban, akár interneten keresztül, de még a feketepiacon sem - megvásárolni. Ezt - és még sok minden mást, amitől az élet élhető (lehetne) - mindenkinek magának kell megtanulnia.

A túlélésükért versenyhelyzetbe kényszerített iskolák kizárólag "piacképes tudással" próbálnak kereskedni, kiszakítva az oktatást a nevelés egész folyamatából. Arról nem is beszélve, hogy a pedagógus ma már nem meri nyakon legyinteni a szemtelen gyereket, megfontolja, hogy adjon-e rossz jegyet a lustának - az iskola aligha állhat ki a tanár mellett, fontosabb a szemtelen és lusta diák után járó "fejpénz".

A viszonylagos jobblétért vagy minél kisebb mértékű elszegényedésért versenyhelyzetbe kényszerülő családoknak egyre nagyobb szükségük volna az iskola nevelő szerepének erősítésére - ehelyett magukra maradnak a feladattal: egyre kevesebb idejük és energiájuk lévén.

A pénz vezérelte médiumok a gátlástalanság, az erőszakos önmegvalósítás magatartásmintáival árasztják el fogyasztóikat.

Hol élünk? Ha csak többé-kevésbé igaz is ez a látlelet, akkor is zárulni látszik egy ördögi kör. Hogy hol lehet kitörni belőle? Mindenkinek ott, ahol éppen áll. Nem lesz könnyű. Vállvetve persze valamivel talán könnyebb lehet.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum