1995-2006, 11. évf. #041 

szolgálati közlemény
2006: A becsületes munka éve

Bede Márton - Sokat gondolkodtunk azon, hogy minek szenteljük 2006-ot, és végül két lehetőségre szűkítettük ezernyi ötletünket. Az első egyszerűen a segg volt, hiszen ez az a testrész, amit mindenki szeret, még a kommunisták is. Végül azonban arra jutottunk, hogy a tavalyi marhulós, dilizős, elterelő hadművelet helyett az idén már kénytelenek leszünk abbahagyni a maszatolást. Ezért úgy döntöttünk, hogy 2006 azé legyen, ami a lehető legjobban összefoglalja a Matula lényegét. Ez pedig a becsületes munka.

Szerkesztőségünk semmit nem utál jobban, mint amikor olvasói levelekben vagy személyesen boldog és boldogtalan azzal jön, hogy milyen jót röhögött a Matulán, és mennyire jó, hogy mi aztán tényleg mindenből viccet tudunk csinálni. Súlyos tévedés. Hosszas közös gondolkodás után sem tudunk egyetlen magyar médiumot, amely nálunk komolyabb lenne. Rezignáltan vesszük tudomásul, hogy lesz, aki ezt is valami ironikus viccelődésnek fogják tartani, de egyszer és mindenkorra kijelentjük, hogy a Matula Magazinban valaha leírt összes betű halálosan komolyan volt gondolva, és van is gondolva mind a mai napig. Igen, vannak cikkek, amelyeken lehet nevetgélni meg szmájlik kíséretében továbbküldeni a haveroknak, de a dolog leglényege mégis az, hogy ami itt folyik, az a végletekig komoly és a végletekig őszinte.

Természetesen ahhoz, hogy ezt a minőséget tartani tudjuk, mint ahogy tartjuk is már több, mint két éve, iszonyatos mennyiségű munkára van szükség. Nem félórák alatt odahányt irkafirkával szúrjuk ki az olvasóink szemét, hanem sokszor több éjszakán át írt, alaposan végiggondolt cikkeket prezentálunk, amelyekbe mindannyian beleadjuk szívünk, lelkünk és tudásunk legjavát. Az ilyen színvonalú munkához természetesen áldozatok meghozatalára is szükség van, ám büszkén mondhatjuk, a Matuláért mindannyian olyan dolgokról is képesek voltunk számtalanszor lemondani, amelyekről korábban azt hittük, hogy soha nem tudnánk nélkülük élni. Írtunk cikket focimeccs, szex és berúgás helyett is, hogy csak azokat említsük, amelyekre valóban csak a köz javát állandóan szem előtt tartó aszkéták lehetnek képesek.

Kérjük ezt a cikket egyáltalán ne vegyétek panaszkodásnak. Mi mindig is megtisztelésnek éreztük, hogy minket választott ki a sors arra, hogy ennyire jók legyünk. Higgyétek el, ha az ember állandóan tudatában van annak, hogy amit csinál az nem egyszerűen jó, hanem egyenesen a legjobb, egész egyszerűen nem is érzékeli a fáradtságot, és képes néhány Red Bull társaságában pihenés nélkül 16 órán át becsületes munkát végezni. És hencegésnek se vegyétek ezt. Az egyszerű utcaseprő munkája, ha valóban becsületesen csinálja és nem csak azt nézi, hol talál egy eldobott csikket, ugyanannyira tiszteletre méltó, mint a Matula rendszeres készítése.

2006 tehát a becsületes munka éve lesz. Persze a Matula előző éveire is a becsületes munka volt a jellemző, de az idén egy lépcsőfokkal feljebb lépünk, és még feljebb csavarjuk mind a "becsület", mind a "munka" kapcsolóját. Jelenti-e ez, hogy 2006-ban más lesz a Matula, mint ahogy azt a kedves olvasóink eddig megszokták? Igen, ez azt jelenti. Jelenti-e ez, hogy az idén még jobb lesz a Matula? Igen, pontosan ezt jelenti. Az is biztos azonban, hogy a felfokozottan becsületes munka kevesebb időt enged majd nekünk olyan könnyedebb cikkek megírására, amelyek ugyan szintén becsületes munkát igényelnek, ám sok olvasónk számára félreérthetőek lehetnek, és az üres nevetgélés irányába terelnék őket ahelyett, hogy írásaink hatására ők is nekiállnának becsületes munkát végezni.

Nem titkoljuk ugyanis, hogy a becsületes munka előtérbe tolása egyértelműen nevelő szándékkal történik a részünkről. Az ideális Matula-olvasó ugyanis, akit akkor is létre fogunk hozni, ha ez bizony sok kedves olvasónk számára rendkívül sok vérrel és verejtékkel jár majd, maga is becsületesen dolgozik. Hogy mit, az nekünk teljesen mindegy. A semmittevéstől, tehetséges fiatal elmék és testek kárba veszejtésétől ugyanis rosszul tudunk lenni. Nem, nem írhat mindenki Magyarország legjobb újságjába, viszont igen, mindannyian, akik ezt olvassátok, rendelkeztek valami olyasmivel, amit érdemes a köz szolgálatába állítanotok. Van, aki ideális CBA-pénztáros lehetne, és van, aki agysebész, és még az sem baj, hogy a legtöbbetek számára inkább az első tűnik a reális célnak.

A lényeg, hogy mi és ti, de inkább fogalmazzunk úgy, hogy mi mindannyian 2006-ot a legjobb tudásunk szerint szenteljük a becsületes munkának. Munka alatt nem csak azt értjük, amiért hó végén fizetést adnak, hanem úgy általában a valamit csinálást. Kezdőknek ilyen lehet a rendszeres fogmosás, a számlák rendszeres befizetése, vagy éppen egy fantasztikus baráti szalonnasütés megszervezése. Sőt, mi valamit csinálásnak nevezzük az élet élvezetét is, egyrészt mert ez is tenni akarást igényel, másrészt meg mert Magyarországon oly sajnálatosan kevesen képesek az ilyesmire. Határozd el például, hogy 2006-ban minden nap dugsz egy jót, és meglátod, ha szilveszterig tartod magad a programhoz, 2007 január elsején a jól elvégzett munka örömével fogsz ébredni.

Ahogy ebben a cikkben olvashatjátok, én például összeírtam, hogy pontosan mit is kell megcsinálnom az idén. Hadd javasoljam nektek is egy ilyen TO DO lista elkészítését, hiszen nagyban megkönnyíti az év közbeni munkát, ha az elvégzendő feladatok előre ki vannak jelölve. Aki kimarad, lemarad.

Ne nevessetek a Matulán! Menjetek, és csináljatok valamit!










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum