1995-2006, 11. évf. #012 

tömegsport
Holiday in Cambodia
Tömeggyilkos VB 2004

Bede - Magyari - Már az elődöntők előszobájában vagyunk, a lelátókón magukból kivetkőzött svájciak követelnek egyre több és több vért. A tömeggyilkos-világbajnokság utolsó két negyeddöntőjében maga a fogadott svájci, az örök közönségkedvenc Adolf Hitler is pályára lép. Papírforma és meglepetés? Vagy meglepetés és papírforma? Itt már mi is összezavarodunk az izgalomtól.

NEGYEDDÖNTŐ #3

Magyari Péter: Nagy örömmel köszöntöm a kedves nézõket, szervusz Márton! A tömeggyilkos világbajnokság harmadik és negyedik negyeddöntõjében azt remélem, el leszünk kényeztetve a gyilkosságok legrafináltabb és legszebb változataival. Valamennyi jegy hónapokkal ezelõtt elkelt, és ezúttal a békés házigazdák is nagy számban ülnek itt, a luganói Cornaredo stadion lelátóján. Talán épp az elsõ meccsen pályára lépõ Adolf Hitler miatt, aki az egész németajkú világban komoly rajongókkal bír.
Bede Márton: Szeretettel üdvözlöm én is a képernyõk elõtt helyet foglaló sportbarátokat. A kiváló német tömeggyilkos valóban rendkívül népszerû az alpesi országban, de szinte az egész világon vannak rajongói klubjai. Reggel megvettem a Neue Züricher Zeitung mai számát, amelyben maga a lap fõszerkesztõje vetette fel "Ha az osztrákoknak nem kell, miért ne lehetne a mienk?" címû cikkében, hogy érdemes lenne felajánlani Hitlernek a svájci állampolgárságot. Biztos vagyok benne, hogy ez hatalmas lökést adna az itteni tömeggyilkos-sportnak, gyerekek ezrei jelentkeznének a jelenleg üresen kongó tömeggyilkos-klubokba.

MP: Bizony, hiszen a svájciak egyetlen klasszisa a már elõselejtezõkön elvérzett Kálvin János, akit ráadásul franciából honosítottak ötszáz évvel ezelõtt. Hitler ellenfele sem piskóta, bár Milka csokinak csúfolták már néhányan a K szektor fanatikusai közül: Idi Amin Ugandából komoly ellenfele lesz Hitlernek, bevallom, nem mernék most fogadást kötni egyikük gyõzelmére sem.
BM:
Azért a papírforma a bajszos német gyõzelmét ígéri. Ellene szólhat azonban az, hogy neki még nem volt alkalma igazán belelendülni a versenyzésbe - emlékezzünk csak, hogy nyolcaddöntõjét gyakorlatilag izzadság nélkül nyerte meg, miután a magyar Szálasi Ferenc gyáván feladta a mérkõzést. A kiváló felépítésû Idi Amin viszont már belekóstolhatott a keményebb küzdelembe, hiszen csak véres csatában tudta legyõzni a gyarmatosítás belga mesterét, II. Leopoldot.

MP: Paprikás a hangulat! Hitler a sorsolás alatt végig hátat fordít ellenfelének, látni sem hajlandó az afrikai versenyzõt. Így nem láthatja azt sem, hogy Idi Amin kezdhet, szárnysegédei kísérik vissza a bosszús németet a kispadra. Az ugandai viszont kedélyesen mosolyog a Führerre, láthatóan nem sértõdött meg a nem túl sportszerû viselkedés miatt.
BM:
Ez a forgatókönny kísértetiesen emlékeztet az 1936-as berlini olimpia eseményeire, az illúziót ráadásul erõsíti, hogy a partvonalon ott áll kamerájával Hitler kedvenc filmese, az idén 132 éves Leni Rifenstahl. Mellesleg nem csak õ forgat itt, jelen van stábjával Szabó István is, aki a "Trópusi napfény íze" címû új opuszához gyûjt itt anyagot. A forgatókönyv egy ruandai tutszi család több generációjának életét kíséri végig a történelem veszélyes zátonyai között lavírozva.

MP: Idi Amin fesztelenül kocog a pályára, nem is figyel a Hitlernek szurkoló tömeg huhogására. Egyenruhája övébõl elõkap egy kést, és elvágja egy kakas nyakát. A fej nélkül rohanó baromfi futja a tiszteletkört. Ez ugyan nem érhet pontot, hiszen az áldozat nem ember, de úgy érzem, a mûvészi hatás szempontjából nem elhanyagolható.
BM:
Mit keres Hitler a mûsorközlõ pultjánál? Hihetetlen! Felszólította a zsûrit, hogy Amin pontjaiba igenis számítsák bele a kendermagost is, hiszen elvégre õ maga is csak egy kiugrott csimpánz. Egyszerre szellemes és sportszerû gesztus ez, a stadion jó része felállva tapsol a németnek. Aminon látszik, hogy ezúttal még az õ legendás önbizalma is megingott.

MP: Talán gépkarabélyának hûvös markolata megnyugtatja. Mindenestre biztos kézzel vág ketté egy sorozattal egy fekete családot, az örök showman Hitler pedig ezúttal lelkesen tapsol ellenfelének. Egyszerûen a német nem hagyja, hogy ne rá figyeljünk legalább fél szemmel. Idi Amin közben majdnem megcsúszik a vértõl iszamos gyepen, de bepiszkolódott csizmáját gyorsan áldozatai arcába törli, így gyorsan visszanyerte tekintélyét. Egy pár gumibotot is elõkapott, és most furcsa dobolásba kezd egy férfi hasfalán. Hihetetlen virtussal pörgeti, a lelátón többen táncolni kezdtek. Hallották? Hallották ezt a puffanást? Ez jelezte a hasfal beszakadását, és most a belek színes kavalkádjában gyönyörködhetünk a tamtam vérpezsdítõ dobogása után.
BM:
Amin sokoldalúsága eddig is közismert volt, ám arról, hogy még egy kis vonó is van benne, nem tudtunk semmit. Remélem a zsûri produkciója értékelésekor figyelembe veszi ezt, no meg azt is, hogy Amin nem szokott az ilyen alacsony hõmérsékletekhez, és ha karabélya nem is, izmai nyilván egy kicsit rozsdásak is voltak.

Luo: Üdvözlök mindenkit, ismertetném az öttagú zsûri által odaítélt pontszámokat. Lozano: 5,9; Phan: 6,3; Biesenhaus: 7,0; Tercsenko: 6,5; Luo: 4,9. Idi Amin összesített pontszáma 6,12.

MP: Zúg a "Dolfi, Dolfi!" a lelátókon, Adolf Hitler pedig egy hatalmas emelvényre vonul. Lenyûgözõ díszleteket hozott magával: fordított indiai napszimbólumokkal díszített zászlók, mogorva sasok mindenütt. Hitler most olyat tesz, mint még egyetlen versenyzõ sem az idei világbajnokságon: beszélni kezd. Nem teljesen értem, hogy mit is mond, de határozott taglejtései jelentõs mondanivalót sejtetnek. Ez kicsit unalmas, itt mindenki vért, és nem nagy szavakat vár.
BM:
Ugyan már, egyszerûen csak nem érted ízes svájci tájszólását, amit külön a vendéglátók kedvéért sajátított el. A körítést elnézve viszont úgy érzem, igazak azok a pletykák, miszerint Hitler Marilyn Manson díszlettervezõjét kérte fel produkciója látványelemeinek kidolgozásához. A lelkesítõ beszédnek vége, a Führer végre lesétál a gyepre, és kezdésként egy hosszú késsel hasbaszúr egy meglehetõsen meleg küllemû egyenruhás SS-tisztet.

MP: "Kések, kések hatalmas kések", ahogy az a régi sláger szólt. Hitler azonban nem döfköd tovább, visszamegy az emelvényre, valószínûleg eszébe jutott még valami fontos. Miközben beszél, emberei végre munkához láttak: a hallgatóságból egyre többen esnek össze, és közben az a kupolás ház is kigyulladt. A lángok fényében különlegesen misztikus ez a sok halott a gyepen. Egyre többen hörögnek, szerencsére Hitler mikrofonjának jó a hangosítása.
BM:
Hihetetlenül magabiztos ez a gyakorlat, a németen kívül eddig csak Joszif Sztálintól láthattuk ilyen klasszis teljesítményt. Hitler olyan könnyedséggel gyilkol, mintha egész életében csak ezt csinálta volna. Érdekes, hogy az áldozatok között nincs egyetlen zsidó sem. Talán a következõ fordulókra tartogatja a végsõ megoldást?

MP: Vélhetõen egyfajta csodafegyverként rejtegeti a hullaégetõs gyakorlatot, amit hírbõl sokan ismernek, de még kevesen láttak. Bevallom, én is a szkeptikusok közé tartozom, nem hiszem, hogy fürdõszobának álcázott krematóriumokat bevetnének ebben a sportban. A most pedánsan megölt több ezer masírozó is elég hajmeresztõ, furcsa lenne, ha ennél többet mutatna. Ha továbbjut, legfeljebb az áldozatok körét bõvíthetné. Csodálkozom, hogy a te tapasztalatoddal hiszel még abban a bizonyos gyakorlatban.
BM:
Örülhetsz, hogy most Svájcban vagyunk, hiszen itt nem tiltja a törvény az ilyen aljas és nyilvánvalóan hazug kijelentéseket. Mellesleg az ilyesfajta kételkedés egyben kételkedés Hitler nagyságában is. Miért ne égethetné el civilek millióit egy ilyen nagyszerû sportember, aki most is hanyag eleganciával kerüli ki az õt felrobbantani próbáló egyik segédjét, majd egy szinte atyai pofonnal segíti át a másvilágra.

MP: Nem csak én kételkedem viszont az osztrák vagy német versenyzõ nagyságában, hiszen Soma nevû nézõnktõl a következõ SMS-t kaptuk: "A nagy fekete maci gatyájába fér ez a törpe". Azt hiszem, az ilyen mérkõzésekért érdemes figyelemmel követni ezt a sportot. Bár a mérkõzés elõtt azt mondtam, egyik versenyzõre sem mernék fogadni, most már nyugodt szívvel mondom, a zsûri döntése itt pusztán formalitás.

Luo: Tehát. Lozano: 8,1; Phan: 6,8; Biesenhaus: 8,2; Tercsenko: 9,1; Luo: 7,5. Összesítve 7,94, így a továbbjutó a német Adolf Hitler.

Idi Amin: Ameddig a föld kerek, mindig lesznek négerek. Ezt a tejfelesképût az elsõ maláriaszúnyog legyõzné.
Adolf Hitler: A magyar szolga után a rabszolga is lábaim elõtt hever. Talán egy árjával összecsapva a sport igazi méltóságát is megmutathatnám - es war nicht mein liebest Kampf.

NEGYEDDÖNTŐ #4

BM: A negyeddöntõk utolsó mérkõzésére is jutott egy igazi sztár-tömeggyilkos, elvégre Pol Potot illik a szakma legnagyobbjai között emlegetni. A William Hill fogadóiroda is õt tartja az esélyesebbnek, ám ne feledkezzünk meg arról, hogy ellenfele, a török Mehmet Talaat pasa eleve igazi sötét lóként érkezett Svájcba. Ha pedig már a háziállatoknál tartunk, említsük meg, hogy tegnap délután a helyi török kolónia néhány tagja elvitte a török sportembert egy igazi svájci falugazdaságba, és megismertették egy számára eddig ismeretlen állattal, a tehénnel.
MP: Pol Pot sietve meg is mondta, hogy õ viszont egy vízibivaly szívósságával fog küzdeni, bár a pasa olyat sem látott még. Mindenestre a kambodzsai egy fontos csatát már a mérkõzés elõtt elvesztett: a török szövetség kérésére Phan zsûritagot egy póttag váltotta fel. Talán emlékeznek még, hogy Pol Pot az elõzõ fordulóban a kényszerpihenõre kárhoztatott honfitársa pontjainak köszönhetõen tudta csak legyõzni Videla tábornokot.

BM: A póttag egészen pontosan José María Santillana, egy argentin egyetemista fiatalember, akit baloldali nézeteiért éppen Videla pribékjei hajítottak 1976-ban helikopterrõl az Atlanti-óceánba. Az elsõ vér joga ezúttal Mehmet Talaatot illeti meg, aki a nyolcaddöntõben bemutatott gyakorlatával ellentétben ezúttal nem örményeket, hanem kisázsiai görögöket kért a rendezõktõl. Bevallom, én már napok óta bíztam abban, ahogy a döner kebab szeléséhez szokott muszlim kar lecsap végre néhány ortodox gyrososra. A török már az elõzõ körben is simán verte meg a szerb Ratko Mladicsot, nyilván jól fekszenek neki a keleti keresztények.
MP: A görögök kiirtását egy atletikus számmal teszi Talaat élvezetesebbé: néhány büszke hellént a küzdõteret övezõ salakos futópályára kényszerít, ahol 42 kilométert és 195 métert kell futniuk, versenyszerûen. A gyõztes elviheti Talaat lószõrbõl készült zászlóbojtját emlékbe, a többieket viszont megölik. A nagy futást azonban lövészezredek teszik izgalmasabbá. Aki kiszámítható ritmusban halad, azt elõbb-utóbb biztosan lepuffantja egy török.

BM: Talaat igazi keleti úriember, aki jártas a filozófiai- és történelemtudományokban is. Legalábbis erre utal, ahogy egy idõs, õsz szakállas göröggel kiitat egy bürökpoharat. Itt vetem közbe, hogy engem kicsit idegesít, hogy a görögök képtelenek méltósággal viselni sorsukat, a mediterrán népekre jellemzõ üvöltözésük minden bizonnyal sok nézõt zavar a mérkõzés élvezésében. A török viszont talán füldugót használ, hiszen szépen gyûlnek elõtte halomba a hátukon is erõs szálú, göndör szõrt viselõ hullák.
MP: Zeuszra mondom, ezek a görögök nem azok a görögök, akik megfutamították a perzsákat. Most a törökök érnek révbe, és néhány szõrcsuhát viselõ dervis eszeveszett forgása teszi érdekesebbé az összképet, az õ üvöltésük pedig végre elnyomja a bosszantóan sikoltozó görögökét. A körbe-körbe rohanóknak most már elesett társaik átugrálására is figyelniük kell. Aki megbotlik egy testben, maga is honfitársa mellé kerül, aztán mehetnek együtt a hullámsírba.

BM: Talaat nagyon szépen teljesített, ha tömeggyilkossággal ilyesmit el lehetne érni, Törökországot most azonnal fel kellene venni az Európai Unióba. Kíváncsian várom, mit tud erre lépni Pol Pot. Ha õ jutna tovább, akkor ugye az elõdöntõkben a már bejutott japán Iwane Matsuival két távol-keleti versenyzõ is lenne, ami tulajdonképpen nem is lenne meglepetés, ismerve a kontinens korábbi szakmai sikereit.

Luo: A zsûri döntött. Lozano: 7,4; Santillana: 7,1; Biesenhaus: 6,6; Tercsenko: 8,0; Luo: 6,7. A török Mehmet Talaat tehát 7,16 pontot kapott.

MP: Pol Pot szokás szerint saját népét gyilkolja most is halomra. Kis tálkákban mérgezett rizst oszt legyengült embereknek. Takarékosságát jelzi, hogy senkinek sem kell a halálos dózis többszörösével megküzdenie, néhány deka is elég ahhoz, hogy görcsös okádásba kezdjenek. Egészen bizarr színû váladék és hab folyik a kis khmerek orrából és szájából, az öklendezés pedig visszhangzik a stadion betonpillérei között. Bizony, ma a perecárusoknak rossz napjuk van, senki sem vesz péksüteményt a lelátón!
BM:
Talán erre utal az az sms is, amely Settenkedõ aláírással érkezett: "Te Pot, tudod, hogy mindannyitokat imádom, de te nagyon hamiskás vagy ma!" A rejtélyes sárga ember azonban nem hagyja magát befolyásolni, hanem inkább elõszedi régi vesszõparipáját, és a közönség soraiból is elõrángat néhány szemüvegest, és azon nyomban halántékon is lövi õket. Nem csak a perecárusok, az értelmiségiek számára sem az igazi ez a nap.

MP: Az õserdõ izgalmas világát idézi a sártócsa is az egyik ötös vonalán, amely a "mérgezõ kipárolgású mocsár" fantázianevet viseli a programfüzetben. Szerencsétlen kambodzsaiak hasalnak a tócsákban. A virgonc piócákat láthatóan nem zavarja a mérgesnek mondott kipárolgás, mindenesetre a közel ülõk aktív szenet tartalmazó gézmaszkot kapnak a figyelmes svájci rendezõktõl.
BM:
Térjünk itt ki arra is, hogy a svájciak a lebonyolított mérkõzések alatt kiválóan bebizonyították, nem csak órát tudnak készíteni, hanem bármilyen egyéb kelléket is, amire csak egy tömeggyilkosnak szüksége lehet. A közvetítések színvonala is példamutató, nézzék kedves nézõink ezt a visszajátszást: az aknára lépõ kamaszfiúnak szinte minden egyes szétrepülõ izomrostját ki lehet venni. De mi ez a csörömpölés?

MP: Ez kérem szépen maga a Dead Kennedys együttes, akik az amerikai jégkorong meccseken megszokott stílusban vérpezsdítõ zenével igyekeznek szórakoztatóbbá tenni a játékot. A hangszórókból üvölt a Holiday in Cambodia, az állóhelyeken összezsúfolódott svájciak közül sokan illedelmes pogózásba kezdenek.
BM:
Talán a testmozgással egy kicsit önmagukat is igyekeznek szórakoztatni, hiszen Pol Pot vérszomja ugyan nem csökken, ám mozdulatai egyértelmûen fásultságot mutatnak. Nem is meglepõ ez valakitõl, aki fénykorában saját hazája lakosságának közel felét kiirtotta. A közönség is észleli a tempó csökkenését, egyre több helyrõl hallani "Vonulj vissza!", sõt, alkalmanként a "Takarodj!" kiáltásokat.

MP: A helyszínen szurkolók érzelmei tükrözõdnek a kedves tévénézõk sms-eiben is. "Sárga veszély??? Inkább néztem volna meg Hitlert sárga csillagokat osztogatni" - írja valaki Angkor aláírással.
BM:
Csak egyet tudok érteni. Pol Pot ideje lejárt, érzésem szerint ez a világbajnokság után vissza is fog vonulni az aktív tömeggyilkolástól, talán edzõként kamatoztatja majd évtizedes tapasztalatát.

Luo: Lozano: 5,1; Santillana: 3,2; Biesenhaus: 6,5; Tercsenko: 5,8; Luo: 5,4. Összesítve 5,20, a továbbjutó Mehmet Talaat Törökországból.

Pol Pot: Talán Jello Biafra üvöltözése zavart meg. Miért nem ölhettem meg szokás szerint a zenészeket?
Mehmet Talaat: Szulejmán nagy volt, de én még nagyobb leszek. Fekszik nekem ez a svájci vendégmunka.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum